روش های بافت موکت

 

در طی مراحل تولید موکت نخ به کار رفته، توسط دستگاه بافت می شود. طریقه بافت نخ همیشه یکسان نیست. این تنوع با توجه به قابلیت های دستگاه، به وجود می آید. دستگاه های پیشرفته محصولاتی بسیار مناسب تر تولید می کنند. نوع بافت نخ در این دستگاه ها طوری است که از لحاظ کیفیت و دوام نیز روی موکت تاثیر می گذارد. در مقایسه با نسل اول دستگاه های موکت بافی، محصولات تولید شده با این دستگاه های جدید، نرم تر و قابل انعطاف تر هستند. به طور معمول 4 نوع متفاوت بافت با دستگاه انجام می شود که در ادامه به آن اشاره می شود:

۱- موکت بافته شده (Woven)

در موکت پرزبلند که تافتینگ هم نامیده می شوند، سطح گونی بافتی به نام زمینه موکت وجود دارد. سوزن الیاف را از زمینه اول موکت رد می کند، و به لایه دوم زمینه می چسباند.(همونطور که در ویدیو بالا دیدیم) برای چسبیدن و استحکام بیشتر الیاف به زمینه موکت از چسب های قوی استفاده می شود. قبلا هم گفتیم که موکت های پرز بلند به سه روش تولید می شوند. اگر تفاوتی در کیفیت و طرح و نقش موکت های پرزبلند می بینید به دلیل تفاوت در همین 3 روش تولید است.

مناسب مناطق سردسیر

موکت های پرزبلند یا تافتینگ بهترین انتخاب می تواند برای مناطق سردسیر باشد. به دلیل تراکم بالای الیاف و بلندی آنها حفظ گرما در این موکت ها بهتر صورت می گیرد. همچنین می توانند عایق صدای خوبی هم باشند. آنها طرح های متنوع تر و بسیار زیبایی دارند و می توانند به راحتی جایگزین فرش شوند. البته کمی نظافت و گرفتن گردوغبار از لابه‌لای پرزهای بلند این موکت ها کار دشواری است.

موکت مانند فرش

طریقه بافت این موکت ها طوری است که محصول نهایی بسیار به فرش شباهت دارد. در حقیقت از همان روش تار و پود و ریشه زنی برای بافت موکت woven استفاده می شود. موقع خرید موکت می توانید لبه آن را برگردانید و بافت های تار و پودی را در پشت کار ببینید. این نوع بافت در مقایسه با سایر روش ها، هزینه بیشتری دارد و کفپوش تولید شده گران تر تمام می شود.

ماندگاری بالا

البته پروسه ریشه و تار و پود به کار رفته در بافت، استقامت و ماندگاری موکت را افزایش می دهد که در طول زمان، قیمت ها صرفه دارد. با توجه به مرغوبیت بالای موکت بافته شده، معمولا از نخ پشمی در تولید موکت استفاده می شود.

۲- مراحل تولید موکت تافتد (Tufted)

تولید موکت به روش Woven دارای 2 ایراد است اول هزینه بالای محصول و بعد سرعت عمل پایین دستگاه ها. به این ترتیب روش تافتد با برخی تغییرات در مراحل تولید موکت جایگزین موکت woven شد. شیوه کار به این ترتیب است که از تار و پود به شکل فرش ماشینی خبری نیست بلکه یک رشته نخ موکت به صورت خطی و رفت و برگشتی در سراسر بافت، اجرا می شود. سپس این بافت بر روی یک لایه بکینگ (Backing) چسبانده می شود تا استحکام بیشتری داشته باشد.

استفاده از یک لایه محافظ برای پایداری موکت

تقریبا 90 درصد محصولات موکت ایرانی و خارجی به همین شیوه تولید می شوند. به بیان ساده از کنار هم قرار گرفتن نخ های عرضی، موکت شکل می گیرد. رشته نخ از هر الیافی که باشد در همه عرض موکت دیده می شود. این روش یک مشکل دارد و آن عدم پایداری و مقاومت بافت نخ است. برای پوشش این ایراد از یک لایه زیره مقاوم استفاده می شود. این لایه با چسب بسیار قوی به کل موکت چسبیده است و به این ترتیب نخ های عرضی از زیر کار دیده نمی شود.

دو لایه سازی برای استحکام بیشتر

برای استحکام بیشتر همیشه از دو لایه بکینگ به شکل همپوشانی استفاده می شود. در صورتی که این لایه ها کار نشود، با کشیدن هر قسمت از نخ عرضی، کل موکت از هم باز می شود. تقریبا شبیه به بافتنی مادر بزرگ ها که وقتی سر نخ را می کشید، همه لباس شکافته می شود. سرعت تولید موکت در این شیوه بسیار بالاست و دستگاه های مدرن می توانند روزانه متراژ زیادی موکت را آماده سازی کنند. همین پروسه در کاهش هزینه ها تاثیر می گذارد و محصول نهایی ارزان قیمت تر تمام می شود. موکت تافتینگ به این شیوه تولید می شود.

۳- موکت بافته نشده یا نیدل پانچ (Non-woven or Needle-punch)

تولید موکت نمدی به شیوه ای کاملا متفاوت انجام می شود. این موکت ها دارای بافت نیستند و درست با استایل نمدهای قدیمی، شکل می گیرند. البته مراحل خط تولید موکت نمدی با نمد دست ساز به روش نمد مالی متفاوت است اما اساس کار تفاوتی ندارد. در نمد مالی از هیچ نوع بافتی استفاده نمی شود و الیاف با فشار تحت تراکم قرار می گیرند.

هزینه ی پایین تولید

در تولید موکت نمدی نیز وضع به همین ترتیب است. با استفاده از دستگاه های پیشرفته، الیاف بافته نشده تبدیل به موکت می شوند. در این پروسه از چسب و رزین برای استحکام الیاف استفاده می شود. کلیه مراحل تحت فشار و حرارت بالا انجام می شود. با استفاده از غلتک های استوانه ای و حرارت، الیاف بافته نشده به شکل موکت نمدی تبدیل می شوند. روند کار طوری است که هزینه های تولید بسیار کمتر می شود اما این محصولات در برابر سایش، مقاومت کمتری دارند. علت این امر عدم وجود بافت در مراحل تولید موکت است.

به دلیل قیمت مناسب تر برای استفاده به منظور مکانهایی خاص، خرید این موکت ادامه دارد. در موکت نمدی الیاف به هم بافته نمی شوند بلکه به هم فشرده می شوند. این فشار به شکل مکانیکی بر الیاف وارد شده و با حرکت پشت سر هم سوزن به هم می چسبند و الیاف محکم می شوند.

مناسب اتاق کودکان

موکت نمدی چون پروسه تولید آسانتر و سریعتری دارد، قیمت ارزان تری هم نسبت به موکت های پرزبلند دارد. چیزی که باید در رابطه با موکت های نمدی بدانید این است که خود این موکت ها هم می توانند یک لایه یا دو لایه باشند. مدل های دولایه نمدی، نرمتر از مدل های تک لایه هستند. اگر قرار است برای اتاق کودکان از موکت نمدی استفاده کنید حتما مدل دو لایه آن را خریداری نمایید. (به دلیل نرمی بیشتر و حفظ گرما)

۴- مراحل تولید موکت با الیاف کاشته

تکنولوژی تولید این محصول، جدیدتر از دیگر موکت های موجود در بازار است. به صورت ساده می توان گفت که تلفیقی از موکت و pvc در این کفپوش دیده می شود. از لحاظ ظاهری، همه ویژگی های موکت را در این نوع کفپوش ها می توان دید اما به لحاظ کارایی، ویژگی های کفپوش pvc در “موکت با الیاف کاشته شده” دیده می شود.

در پروسه تولید از خمیر پی وی سی استفاده می شود. این مواد از نایلون پلی امید است و روی نوار نقاله پهن می شود. نقاله درون یک استوانه گردان با دیواره های مشبک قرار دارد. در حین عبور الیاف موکت، نخ pvc به صورت سوزنی روی آن کار می شود. طریقه اجرای کار قدری پیچیده است و این نوع بافت هنوز چندان در بین خریداران شناخته نشده. اما هر چه که هست موکت های تولید شده به این شیوه در برابر آب و رطوبت مقاومت بسیار بالاتری دارند.