نقش موکت در سبک دکوراسیون مینیمال
هرگاه زندگی به سمت پیچیدگی، هرج و مرج و شلوغی پیش برود، انسان ناخودآگاه به دنبال راهی برای رسیدن به سادگی و آرامش است. این مهم به ویژه در طراحی داخلی، نمود بیشتری دارد؛ زیرا خانه اولین و آخرین پایگاه آرامش ذهنی است. به همین دلیل، یکی از داغ ترین گرایش های طراحی داخلی که به معنای واقعی بر روحیات انسانی تمرکز دارد، سبک دکوراسیون مینیمال است.
سبک مینیمالیسم روندی است که در حال حاضر جهان را فرا گرفته است و روز به روز محبوبیت بیشتری پیدا می کند. این سبک طراحی به عنوان یک جنبش هنری در دهه ۱۹۶۰ آغاز شد و در حدود دهه ۱۹۸۰ وارد معماری و دکوراسیون داخلی شد. با اینکه سبک مینیمال در دکوراسیون از شیوه زندگی ژاپنی وام گرفته شده است. اما امروزه در ترکیب با دیگر سبک های طراحی داخلی توانسته به بلوغ بیشتری برسد. برای شناخت بیشتر سبک دکوراسیون مینیمال با ما همراه باشید.
سبک دکوراسیون مینیمال چیست؟
“سادگی” همان چیزی است که بنیان اصلی سبک دکوراسیون مینیمال « Minimal Decoration Style » را تشکیل می دهد. برخی از کارشناسان، سبک مینیمالیستی را نوعی طراحی داخلی مدرن می دانند، که بر عملکرد و هماهنگی عناصر مختلف در فضا تأکید دارد و به هم ریختگی یا عناصر طراحی غیرضروری را کاهش می دهد تا فضایی راحت و آرامش بخش را تداعی کند.
طراحان داخلی مینیمالیستی اغلب این ایده را مطرح می کنند که فقط چند عنصر برای برجسته کردن یک فضا نیاز است. به عنوان مثال، در برجسته کردن یک ویژگی معماری خاص که برای یک اتاق در نظر گرفته شده است، طراحان می توانند از نور چراغ (مثلاً لوستر) یا پاشیدن یک رنگ ساده بر روی دیوار استفاده کنند.
این کار به گونه ای انجام می شود که ساختار معماری و عناصر طراحی در تضاد با یکدیگر نباشند؛ بلکه به طور هماهنگ در هم آمیخته شده و زیبایی دلپذیری را ایجاد کنند. درحقیقت، سبک مینیمالیستی بر اساس مفهوم «کمتر، بیشتر است!» پایه ریزی شده است. در این اصل بر عملکرد بیش از فرم تأکید می شود.
بدین معنا که در سبک دکوراسیون مینیمال، وسائل برای «تست قابلیت استفاده» به کار گرفته می شوند. اگر در جلوی مبلمان یک میز قرار دهیم، مفهوم عملکرد به ما یادآوری می کند که میز برای قرار دادن وسائلی مانند فنجان چای، کتاب یا هر وسیله دیگری استفاده می شود؛ اما قرار دادن بوفه در پذیرایی بر عملکرد تأکیدی ندارد بلکه به فرم توجه بیشتری نشان می دهد.
تاریخچه سبک مینیمال در دکوراسیون
سبک مینیمالیستی اولین بار در زمینه نقاشی و مجسمه سازی ظاهر شد. این سبک بر استفاده از روشی بسیار ساده برای بیان زبان هنری به شکلی غنی و عمیق تأکید داشت. پس از سال ها توسعه، مفهوم سبک مینیمال به طور مداوم بهبود یافت و به تدریج به یک تفکر فلسفی تبدیل شد.
اهمیت دکوراسیون مینیمال نه تنها در نقاشی و مجسمه سازی تجسم یافت، بلکه تأثیر زیادی در پوشاک، فرهنگ، طراحی صنعتی، تجسمی و سایر زمینه ها داشت.
بحران انرژی که در دهه ۱۹۹۰ پدیدار شد به این سبک معیارهای جدیدی جهت حفظ ارزش انرژی و حفاظت از محیط زیست ارائه کرد.
هنگامی که صنعت طراحی داخلی برای اولین بار تحت تأثیر دکوراسیون مینیمال قرار گرفت، این سبک با ویژگی های مدرن و بسیار منحصر به فرد پا به عرضه وجود گذاشت. سبک مینیمالیستی بیشتر در آلمان، اروپای شمالی و ژاپن توسعه یافت. شکل طراحی منازل در شمال اروپا بسیار ساده هستند و لذت و اشتیاق به زندگی را نشان می دهند.
در ژاپن به طراحی مینیمال با عنصر عملکرد نگاه می شود. در یک خانه سنتی ژاپنی هیچ وسیله ای وجود ندارد و تنها در زمان صرف غذا یا خوابیدن، وسائل وارد فضا می شوند. بنابراین، طراحی داخلی در ژاپن باستان در ساده ترین شکل خود که به معنای «هیچ بودن» است، تعریف می شود.
اصول طراحی داخلی مینیمالیستی
سبک دکوراسیون مینیمال روشی ساده برای طراحی فضای مسکونی، اداری و تجاری است. این سبک در عین حال که سادگی و راحتی را القاء می کند، محیطی عاری از شلوغی را نشان می دهد. ویژگی های مشترک یک رویکرد مینیمالیستی در طراحی داخلی عبارتند از:
خطوط تمیز
طراحی سبک مینیمالیستی توسط عناصر بصری حداقلی تعریف می شود. در این سبک طراحی از خطوط تمیز و ساده استفاده می شود. دکور اغلب دارای سطوح مسطح، صاف و حداقل الگوها با جزئیات تزئین شده است. به خصوص در هتل های لوکس و مدرن از خطوط ساده در عناصر دکوراسیون مینیمال به وفور استفاده می شود.
استفاده از رنگ در طیف مشخص
یکی دیگر از اصول کلیدی سبک دکوراسیون مینیمالیسم استفاده از عنصر تک رنگ است. مینیمالیسم از یک پالت رنگ ساده استفاده می کند که اغلب از طیف مختلف یک رنگ بهره می برد. برای مثال، در طراحی یک خانه از طیف رنگی آبی مانند آبی روشن، آبی کلاسیک، سرمه ای و غیره استفاده می شود.
اهمیت عملکردی اجزا
مینیمالیسم بر عناصری با بالاترین اهمیت تمرکز دارد، به طوری که تنها عناصر لازم برای زندگی راحت در آن فضای خاص را فراهم می کند. مینیمالیسم شامل استفاده عملی از فضاست که بر وسائل هدفمند تمرکز دارد.
یک گلدان زیبا از گیاهی سرسبز که خود به تنهایی الهام بخش سادگی طبیعت خدادادی است، به عنوان عنصری عملکردی در طراحی یک فضای خانگی یا اداری شناخته می شود.
فضاهای باز
سبک مینیمالیستی اغلب دارای پلان های باز و نور زیاد است. این سبک طراحی باعث تزریق بیشتر آرامش و تمرکز در یک فضای خاص می شود. به ویژه در فضاهای اداری با پلان باز، دکوراسیون مینیمال به همکاری بین تیمی کمک زیادی می کند.
نقش فرش، قالی و موکت در سبک دکوراسیون مینیمال
اصولا انتخاب موکت، فرش و دیگر انواع کفپوش نیز باید در راستای اصول کلی این سبک باشد. فرش های مینیمالیستی اغلب دارای رنگ های خنثی و طرح های ساده هستند.
در زیر چند مدل فرش، قالی و موکت در دکوراسیون داخلی به سبک مینیمال آورده شده اند تا الهام بخش شما باشند:
- قالیچه هایی با طیف رنگی تیره تا روشن
- فرش هایی با الگوی ساده
- قالیچه هایی با طرح هندسی مشخص
- قالی های بدون الگو
- موکت هایی بدون الگو و طرح
- فرش هایی با چاشنی یک رنگ خاص